BİNGÖL’DE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİ ÇİFTÇİLERİN KAZANCINI ARTIRIYOR

Bingöl’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün uyguladığı sözleşmeli üretim modeli, çiftçilere önemli kazançlar sağlıyor. Bu sistem, üretim sürecini güvence altına alarak hem çiftçiyi hem de alıcıyı koruyor.

Bingöl’de Sözleşmeli Üretim Modeli Çiftçilerin Kazancını Artırıyor

Bingöl’de faaliyet gösteren bir entegre tesis, sözleşmeli üretim modeli çerçevesinde çiftçilerden silajlık mısır alımı yapıyor. Merkeze bağlı Kültür Mahallesi Aftor Mevkii'nde gerçekleştirilen silajlık mısır hasadına Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta katıldı ve çiftçilerle bir araya gelerek üretim süreci hakkında bilgi aldı. Vali Usta, sözleşmeli üretim modelinin çiftçiler ve alıcılar için büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

Vali Usta: Çiftçilere Büyük Güvence

Vali Ahmet Hamdi Usta, hasat sırasında yaptığı açıklamada, “Bingöl’de sözleşmeli çiftçilik modeli kapsamında üretim yapan bir çiftçimizin yanındayız. Bu model, hem üreticiye hem de alıcıya kazanç sağlayan bir sistem. Üreticiler ne kadar, ne üreteceklerini ve ürünlerini kime hangi fiyattan satacaklarını en baştan bilerek hareket ediyorlar, bu da büyük bir güvence sağlıyor” dedi.

2024 yılında 13 köyde 252 üreticiyle 12 bin dekar alanda silajlık mısır üretimi yapıldığını belirten Vali Usta, "Bu yıl yapılan üretim, çiftçilerimize yaklaşık 160 milyon liralık bir gelir artışı sağladı. Ayrıca, tarımsal makinelerle çiftçilerimize destek vererek modern üretim yöntemlerini teşvik ediyoruz. Dekar başına üretimimiz son yıllarda önemli bir artış gösterdi, bu da çiftçilerimizin kazancını olumlu yönde etkiliyor" diye konuştu.

Çiftçilere Büyük Destek

29 Ağustos’ta açıklanan yeni teşvik paketine de değinen Vali Usta, dekar başına mısır üretimi için 914 lira destek sağlanacağını belirtti. Geçen yıl bu rakamın 415 lira olduğunu vurgulayan Usta, devletin çiftçiye verdiği önemin arttığını ve Bingöl’de sözleşmeli üretim modelinin hızla yaygınlaştığını söyledi.

Çiftçi Nevzat Karasu: “Teşviklerden Memnunuz”

Silajlık mısır üretimi yapan çiftçi Nevzat Karasu, sözleşmeli üretim modeli sayesinde devletin sunduğu teşviklerden memnun olduklarını dile getirdi. Karasu, “Daha önce Bingöl’de pancar ekiyorduk ancak verim alamadık. Devletimizin teşvikleriyle silajlık mısır ekimine yöneldik. Fiyatlar da gayet iyi ve tüm çiftçiler bu alana yönelmiş durumda. Ürün teşviği, mazot ve gübre desteği de var. Yeni bir sistem, önümüzdeki yıllarda bunun daha da olumlu sonuçlarını göreceğiz inşallah” dedi.

Bingöl'de Tarım ve Hayvancılık Yükseliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a teşekkürlerini sunan Vali Usta, tarım ve hayvancılığın Bingöl’ün kalkınmasında önemli bir sektör haline geleceğine inandığını belirtti.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ